SELECT LANGUAGE

NORVEÇ' E 100 BİN İŞÇİ HABERİ BALONMUYDU?




Bir süre önce haber ajanslarına bomba gibi düşen 'Norveç 100 Bin Türk İşçisi Alacak' konulu haber ve diğer ayrıntıları sitemizde de yayımlamıştık. Norveç Çalışma Bakanı Bjarne Hakon Hanssen' in ülkemize yaptığı ziyaret sonrası ortaya çıkan bu haberlerin doğruluk payı hakkında araştırma yapıp siz değerli okuyucularımıza gercek ve doğru bilgileri aktarmayı kendimize kutsal bir görev olarak kabul ediyoruz. Bu doğrultudan yola çıkarak zaten yoksul olan bir kesimin bel bağladığı umutların boşa çıkmaması adına yaptığımız araştırmalar neticesinde Norveç Büyükelçiliği' nin resmi web sayfasında ilginç bilgilere rastladık. İlgili bilgiler aşağıda görüldüğü gibi olup konu hakkındaki esaslı tahminlerimiz yazının en alt kısmındadır.
Türkiye’den İşgücü Getirme Planı Yok

Norveç Çalışma ve Sosyal Kapsama Bakanı Bjarne Håkon Hanssen ”Norveç işgücüne ihtiyaç duyuyor olsa da, Norveç Hükümetinin bir kısım Türk medyasında belirtildiği gibi Türkiye’den işçi getirtme planı yok.” dedi.

15/02/2008 :

Türkiye’nin Çalışma Bakanı ile 14 Şubat Perşembe günü yapılan toplantıda Norveç’in büyük işgücü talebi de görüşüldü. Hanssen Norveç’teki firmalarin şu anda işgücüne ihtiyaç duyduğuna değindi. Bakan, aynı zamanda işgücü göçü ile ilgili hükümetin hazırlamakta olduğu bir beyaz belgeden da bahsetti. Bu belge Nisan ayında sunulacak olup, diğer konuların yanında Avrupa Ekonomik Alanı dışında kalan ülke insanlarının başvuru prosedürlerinin basitleştirilmesi yönünde öneriler de içeriyor.

Hanssen, Türkiye’den vasıflı işçi alımını gerçekleştirme görevinin Norveçli firmalara ait olduğunu söyledi. Bakan, Norveç’te iş arayan kimselerin ilgili eğitime, örneğin mühendislik ya da zanaatkarlık gibi, sahip olmaları gerektiğini, ve çalışma iznine başvurmadan önce somut bir iş teklifi almış olmaları gerektiğini belirtti.

KONU HAKKINDA EKİBİMİZİN GÖRÜŞ VE TAHMİNLERİ

1. Norveç 2 nci Dünya Savaşından sonra diğer Avrupa ülkeleri gibi yoksul ve savaş yorgunu bir ülke idi. Zaman içerisinde sahip olduğu denizlerde bulunan petrol ve doğalgazın çıkarılması ile zenginleşme sürecine girdi. Şu an itibari ile Avrupa' nın zengin ülkeleri arasındadır.
2.Ülke nüfusu 4 buçuk milyon civarındadır ve Norveç Hükümeti nüfusu artırmak maksadıyla çocuk yapan ailelere muazzam paralar ödemektedir. Dolayısıyla iş gücü potansiyeli yok denecek kadar azdır.
3.Norveç Bakanı Türkiye'deki Büyükelçilik ve konsolosluklarında Norveç vizesi için aşırı talep olması durumunda zor durumda kalma olasılığına karşı 2 gün sonra aksi bir açıklama yapma gereği duymuştur. Aşırı taleplere karşı alt yapıları hazırlıksız durumdadır.
4. Bakan, 'Türkiye'den işçi alımı gerçekleştirme görevi Norveçli firmalara aittir' diyerek saklamaya çalıştığı planı tabiri caizse 'açık kapı bırakma' şekline dönüştürmüştür.
5.Hali hazırda Norveç Hükümeti, İşçi Göçü konulu Beyaz Belge isimli bir projeyi nisan 2008 ayına yetiştirmeye çalışmaktadır.
6.Tüm bu veriler doğrultusunda ortaya çıkan sonuç; Norveç'in gerek Türkiye'den gerekse başka bir ülkeden yada karma ülkelerden oluşturulmuş bir işçi grubunu ülkesine alacağı kuvvetle ihtimal olup 100 bin sayısının ise biraz abartılığı olduğudur. Bu sayının 10 bin-20 bin olabileceği daha mantıklı bir tahmin olacaktır. Pasaportall Ekibi olarak Norveç yada bir başka ülkede iş imkanı hayal eden siz değerli vatandaşlarımızın dileklerinin gerçekleşmesini temenni eder ve Norveç resmi sitesinin teferruatlı olarak incelenmesini tavsiye ederiz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben petro kimya sektöründe 3 yıl deneyime sahip bir işçiyim. Haberlerin hangisine inanacağımızı şaşırmıştık sayenizde biraz olsun içimiz rahatladı.Araştırmanız için teşekkürler.Salim Avdallı/Kocaeli

Pasaportall Rss' den Bak

***---SAYIN ZİYARETÇİLERİMİZ! P A S A P O R T A L L LİNK SEKMELERİNDE YER ALMAK İSTİYORSANIZ İLETİŞİM BÖLÜMÜNDEN İRTİBATA GEÇİNİZ.---*** HER TÜRLÜ DUYURU VE İLANINIZI VEREBİLİRSİNİZ.AYRINTILAR KISAYOL BAŞLIĞINDAKİ "REKLAM SATIN AL" SEKMESİNDEDİR. İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.